Kolbäcks kyrka         Till startsidan         Flamma stolt  

 

Något om Strömsholm historia

Strömsholm
Strömsholm har sedan stormaktstiden (1611-1718) haft stor betydelse för den svenska hästaveln, då närmast för varmblodiga hästar.
Idag är Strömsholm ett Mecka för hästfolk av alla kategorier.
Lästips: "Strömsholm förr och nu" skriven 1924 av folkskollärare AG Bäckström. Finns på biblioteket i Hallstahammar.

Stuteri
1621 anlades ett stuteri för att tillgodose de kungliga härarna med hästar till de ständiga krigen

Arméns rid- och körskola
1868 förlades arméns rid- och körskola till Strömsholm.
Den gynnade orten i över 100 år.


Hingstdepån
1871 avvecklades stuteriet och verksamheten övergick till hingstdepå för ett 80- tal hingstar.
Trots att personalen på hingstdepån var civilanställd bar de mörkblåa uniformer i arbetet och hade ett högt status. Det var mer eller mindre ett tvång att hälsa med mössan i hand, när man mötte en av dessa, berättar en gammal remontdressör.
1956 flyttades en del hingstar till Flyinge och hingstdepån lades ner.


Personal vid hingstdepån


Remontdepå
1885 fick Strömsholm också en remontdepå för att förse armén med inridna och inkörda hästar. Den verksamheten började avvecklas 1956.

Marketentare
Uttrycket hänför sig från meddeltidens slut (1000-1520) och var benämningen på en försäljare av dryck och livsmedel som följde härarna.
I Strömsholm hade marketentaren sin verksamhet på planet ovanför den gamla Hofslagare Smedjan. Smedjan byggdes 1648 av sten mot eldfaran. Mellan åren 1912-1970 fanns där en fabrik som tillverkade skruvhakar till hästskor, idag Sadelmakeri och Hästsportaffär.

Strömsholms Marketenteri
Markan är, sedan slutet av 1950- talet, inrymd i ett äldre hus vid Stallbacken. Huset byggdes på 1850- talet och har på övre planet fungerat som förläggning för arméns "malajer" och ridskolans civilanställda. Kanske har dom bidragit till husets benämning; Oredan.
På nedre botten fanns läkarmottagning med sjuksal. För de långhåriga fanns där en frisörsalong. Ridskolans tvättförråd var även beläget i Oredan.

Mahognyvillan
Huset där Bed & Breakfast är inrymt timmraders i Stockholm och flyttades 1813 till dess nuvarande plats. Det beboddes en tid av fyra hingstdepåanställda med familj.
Benämningen Mahognyvillan tillkom troligen i mitten av 1900- talet som ett komplement till två andra flerfamiljshus av sämre kvalité som kallades Epavillan och Tempovillan.
Benämning Mahognygrogg myntades också. En blandning av konjak och sockerdricka.


Minnessten vid Utnäs Löt

Sammanställt av Kurt Larsson

 

    Kolbäcks hembygdsförening                   Stationsgatan 12,    734 50 Kolbäck                     info@kolbacksbygden.se