Strandgården

1930-taletÅlderdomshemmet i Kolbäck på 1930-talet med föreståndarinnan fröken Hultman.

Fattigvårdslagen från 1918 var en förordning om offentlig socialhjälp. Fattigstugor, fattigauktioner och rotegång, ett system för att försörja de allra fattigaste i bondesamhället, förbjöds och ersattes med ålderdomshem.

När uppfördes då ålderdomshemmet i Kolbäck? En besvärlig fråga skulle det visa sig. Tror mig slutligen funnit ett svar i Kolbäcks kyrkoarkivs församlingsböcker.
– Församlingsboken från 1905–1914 hade fyra uppslag under rubriken: Fattighusen.
– Församlingsboken från 1915–1925 hade fyra uppslag under: Ålderdomshemmet.

Jag har heller aldrig behövt kontakta så många personer som jag nu gjort för att få en rättvisande bild av Hemmets historia. Det jag förväntade mig finna i kommunens arkiv fanns inte. Kanske sammanslagningen av Kolbäck/Hallstahammar år 1971 spelar viss roll. Berättelsen räddas dock av två kvinnor: Ingeborg Ågren Larsson och Margareta Freijd-Merbom.

Margareta Freijd-Merbom skriver:
Tavlan (här ovan) föreställer ålderdomshemmet i Kolbäck och dess föreståndarinna "Fröken Hultman".
Den gavs i gåva till Elsa Larsson (född Eriksson) när hon slutade sin tjänst på hemmet. (Elsa levde 1908–1988). Nu lämnas den i gåva till Strandgården av Elsas barnbarn Margareta Freijd-Merbom. Hallstahammar 25 juni 2015.

Ingeborg Ågren Larsson skriver:
Här är några tankar som kom, när jag tänker på Strandgården i Kolbäck.

Strandgården, när jag var liten (jag är född 1941), var för mig en del av allt det som min pappa, Valfrid Ågren, engagerade sig i. Han var fritidspolitiker och bland annat, i många år, medlem av vad som för länge sedan kallades fattigvårdsstyrelsen.

Mamma och jag hälsade på tant Pettersson på Strandgården ibland. Hon bodde där och hade tidigare bott i gamla stugan i Forsta, gården jag växte upp på. Jag minns att tant Pettersson hade en säng och ett nattduksbord i ett fyrabäddsrum.

Hon sov längst in i rummet till vänster. Det stod alltid ett vattenglas på bordet med ett vykort som lock. Så mycket mer av privatliv fanns nog inte. Efter renoveringen av gamla huset och efter tillbyggnaden fick alla bättre boende.

Jag minns att jag varit med familjen på julfester och midsommarfester för de boende och andra inbjudna. Jag minns syster Rut, som jag beundrade, och att hon som föreståndare bodde på Strandgården, vilket var vanligt på den tiden. Hon hade ett litet inbyggt kokskåp i sitt rum. Det tyckte jag var mycket fint och praktiskt.

Efter renoveringen blev det en häftig färgsättning och stormönstrade tapeter i det gamla huset. Ett rum såg ut som insidan av ett randigt cirkustält där ränderna fortsatte upp i taket. Ett annat hade vinrankor med stora blad efter väggarna.

Mina föräldrar levde sina sista år på Strandgården. För pappa blev det bra. Han tyckte, att han flyttade in i något han byggt, och var nöjd att nu få personlig nytta av det. Strandgården var viktig för pappa, och det gjorde att jag tidigt i livet färgades positivt till vårdhem. De skulle vara en god plats att leva på, och det kunde man på olika sätt hjälpa till så de blev.

personalPersonalen på Strandgården under 1950-talet både arbetade och bodde där.

 

StyrelsenFattigvårdsstyrelsen samlad vid invigningen av nya hemmet den 25 mars 1955
Erik Basth och Valfrid Ågren stående från vänster.

 

strandStrandgården på 1960-talet.

 

strandgårdenGamla delen av Strandgården. Foto Ragnar Holm 1960-09-17

I slutet av 1960- och i början på 1970-talet fördes förhandlingar om Kolbäcks kommuns sammanslagning med Hallstahammar.  Kolbäck var en rik kommun med bland annat järnvägsförbindelser i fyra riktningar. Man kan lätt dra slutsatsen att förutseende kommunalmän i Kolbäck av det skälet beslutade om utbyggnad av Strandgården före sammanslagningen 1971. (Ett beslut togs också att bygga Vallmobadet.)

Den gamla byggnaden av trä började rivas på 1970-talet och 1973 togs den nya Strandgården av tegel i bruk.

Strandgårdens restaurang invigdes 1991. Dessförinnan lagades maten i ett kök på källarplanet.

Strandgården av idag är ett omtyckt äldreboende. Där finns sammanlagt 46 lägenheter, varav åtta tillhör gruppboendet avsett för personer med demens­problematik. Alla lägenheterna har eget pentry samt badrum.

strandgården
Strandgården 2024-02-14 Foto Rigmor Johansson

Kolbäck i februari 2024
Kurt Larsson

 

Fattigstuga
Geografisk avbildning från 1700-talet med en av Kolbäcks fattigstugor.

Byggningabalken av 1734 års lag stadgar att – alla, som i socknen bo – skall bygga och underhålla de i 1686 års kyrkolag anbefallda fattigstugorna.

Fattigstugan syns på ett gammat skolkort.