Sofielunds vårdhem

Sofielunds vårdhem på 1930-talet

Att beskriva Sofielundshemmet och dess 100-åriga verksamhet får här bli med några korta rader om viktiga omständigheter som berör dess historia.

Den 1 oktober 1890 överlät Tysta skolans grundare, Rudolf David Bruce, sinnesslöanstalten i Strömsholm till Vestmanlands läns landsting. Landstingets styrelse, med ordförande Otto von Unge i spetsen, utsåg Elise Blomqvist till föreståndare över skolan, asylavdelningen och arbetshemmet.

Tillsammans med en lärarinna, två sköterskor och en kokerska skulle de vårda 13 gossar och 7 flickor, de flesta med svårare former av "idioti". Endast ett fåtal kunde sysselsättas med handarbeten av enklaste slag.

Skolan utbildade, under en lärotid av högst åtta år, så kallade bildbara sinnesslöa barn. Därefter stannade de flesta barnen kvar på arbetshemmet för män eller kvinnor. Asylen var för de obildbara.

På fastigheten fanns stall och ladugård, loge, två källare, tre hemlighus och i trädgården en mängd ädla fruktträd och bärbuskar. Sofielundshemmet var i stort sett självförsörjande när det gällde trädgårdsprodukter, grisar och höns.

Sofielund
Gammal bild från Sofielund på 1880-talet. Foto: Regionarkivet Västmanland

År 1944 kom lagen om undervisning och vård av "sinnesslöa men bildbara" barn och unga. Tio år senare, den 1 januari 1954, kom lagen om undervisning och vård av vuxna "psykiskt efterblivna". Begreppet sinnesslöhet utmönstrades.

De bildbara skolhemsbarnen flyttades till Gersillaskolan i Kungsör som invigdes 1957. Sofielunds vårdhem kom därefter att förändras till ett renodlat vårdhem för så kallade obildbara barn och vuxna.

Olfsta
Olfsta gårds huvudbyggnad från 1793

Olfsta gård, på totalt 125 hektar, övertogs den 1 november 1962 av landstinget. Den skulle drivas som sysselsättningsterapigård för patienterna vid Sofielund. Huvudbyggnaden, som inte innehöll mindre än tio rum, ersattes av ett hus i Mexitegel.

Saxat från årsberättelsen 1965:
Någon ändring av byggnader eller nybyggnation har inte förekommit under året inom Sofielund. Däremot har uppförandet av elevbostäder, fritidsgård, personalbostäder och panncentral vid Olfsta påbörjats i början av året och fortskridit så långt att inflyttning beräknas ske i början av år 1966. Antalet individer:
Anställd personal 125, vårdhem för barn 44, vårdhem för vuxna 191 och arbetshem 53

År 1967 kom omsorgslagen. En grundtanke bakom denna lag var att de utvecklingsstörde så långt görligt skulle beredas möjlighet att bo antingen i eget hem eller i en annan öppen boendeform. Någon nyintagning i vårdhem för barn och unga skulle inte få göras.

Anna Axelsson har varit särskollärare vid Sofielund i mer än 20 år och berättar här om skolstarten 1950.

 

Bildkälla: ABF Kolbäcksdalen 1993

 

Sofielund avvecklas

En ny omsorgslag kom 1986. Den föreskrev att vårdhem och specialsjukhus skulle stängas och att de utvecklingsstörda skulle flyttas ut i samhället. Sofielunds vårdhem lades ner år 1987. Samma år förvärvades mark och byggnader av kommunägda Hallstahem, som förvaltade och hyrde ut lägenheterna fram till år 2011.

I överenskommelsen 1987 mellan Landstinget och Hallstahem ingick att de intagna på Sofielund skulle flyttas, om möjligt, till övertaliga lägenheter på Östra Nibble. Så skedde också under åren 1988 – 1989.

De friställda husen skulle sedan rustas upp av Hallstahem. Man kom dock fram till att det skulle bli för kostsamt. Det skulle bli betydligt billigare att riva dem. I stället för att låta grävskoporna göra jobbet plockades fyra trevåningshusen försiktigt ner av arbetsförmedlingens "utlånade" arbetslösa under åren 1990 – 1991.

Det mesta från rivningen togs sedan tillvara och hamnade på ett äldreboende på ön Dagö i Estland i ett – av Hallstahammars kommuns organiserat – biståndsprojekt.


Eelar Piisa till vänster från Kelna AS i Tallinn tackar Lars Andersson från Hallstahammars Fastighets AB för den fina gåvan. Husen som rivits i kommunen fraktades med båtfärja till Estland, där bristen på byggvaror var enorm.
Bild: Tidningen Bofast den 14 november1991

Resterande mark och byggnader ägs och förvaltas sedan 2011 av Strömsholms fastigheter, som påbörjat en upprustning av bostadsbeståndet.

Kolbäck i januari månad 2024
Kurt Larsson

Storflytten från Sofielund

Källa: Tysta Skolan – Idiotanstalt – Vårdhem

Inledande avsnitt: Tysta skolan