Lisas bar vid Kvarnfors

Kvarnfors, efter vägen från Mölntorp mot Säby

På bottenvåningen i huset till vänster hade Mölntorps Verkstäder sin personalmatsal i början på 1950-talet. En utbyggnad på baksidan inrymde köket. På ovanvåningen bodde Augustin Sääv som var vaktmästare och fastighetsskötare på fabriken. I huset till höger, i dag rivet, bodde fabrikens anställda genom tiderna däribland Lisa och Lasse Måhlberg.

Inledningsvis lagades och serverades mat av Gun Matuzewski och Lisa Måhlberg men 1955 fick Lisa ensam ansvaret för verksamheten. Hennes arbetsuppgifter var nu att beställa hem och dela ut matlådor till de anställda. Gun fick anställning på Verkstadsskolan i Kolbäck.

I början levererades ca 25 portioner mat som successivt ökade till att som mest bli ca 40 – 50. Maten togs från Gästgivaregården i Kolbäck, Dahlbergs i Medåker, Andelsslakteriet i Västerås och senare från pizzerior. Vartefter de anställda tröttnade på maten byttes leverantör.

I mitten på 1970-talet ordnades en utställningslokal och ett rum för representation i lägenheten ovanpå matsalen. Lisa började då laga mat till besökande på företaget och ordnade med julbord för företagsnämnden och fackföreningsordföranden.

Lisa slutade 1991 efter mer än 35 år som matmor. En skylt "Lisas bar" satt på huset och vilseledde ibland spontanbesökande. Varför då sätta upp denna skylt?

I mitten på 1970-talet arbetade verkstadschef Torbjörn Shöön på företaget som då hade sålts till Gustafsberg VVS AB. När han besökte fabriken i Gustafsberg beställde han en emaljerad skylt, vilken han gav till Lisa som present. Skylten sattes upp med löfte att när hon gick i pension skulle hon få behålla skylten.


Lisa själv serverar


Personalmatsalen vid Kvarnfors

Kolbäck i augusti 2023
Kurt Larsson

Källa: PRO:s studiecirkel 2007 "Vår Hembygd" tema – Förplägnadsställen.


Deltagare i studiecirkeln:
Birgit Carlsson, Bodil Eriksson, Siv Gustavsson, Monica Hallström
och Kurt Larsson.

Sömmerskan i Kvarnfors

När Säby Hembygdsförenings styrelse 2002 planerade den traditionella Säbydagen väcktes idén att visa sömnad och sytillbehör som tillhört Gärda Elvira Eriksson. Hon hade skänkt samlingen till Säby kyrka. Jag blev därför ombedd att skriva något om Gärda Eriksson.

Gärda hade sin syateljé i en lägenhet på ett rum och kök i Kvarnfors. I samma lägenhet bodde även hennes mor och far Anna och Fredrik Eriksson.

Båda föräldrarna kom 1890, vid 24 års ålder, som dräng och piga till lantbrukare Gustaf Eriksson i Säby By. Samma år gifte de sig och flyttade till Mölntorp. Fredrik började på fabriken som smidesarbetare. Gärda föddes 1892.

I Kvarnfors syddes inte bara finklänningar och andra klädesplagg till kvinnorna på orten Gärda tog även emot elever. Det var viktigt för den tidens blivande husmödrar att själva kunna sy barnens kläder.

Vid sidan av sömnaden städade Gärda kontoret på fabriken och under kriget fick hon förtroendet att dela ut ransoneringskuponger.

Hon bodde kvar i Kvarnfors till 1956 då hon flyttade till det nyuppförda Konsumhuset i Kolbäck. Trots sitt handikapp och små omständigheter var hon en glad och vänlig människa med känsla för hembygden.

Gärda Elvira Eriksson gick bort den 21 juli 1976 vid 84 års ålder och vilar nu på Säby kyrkogård.

Enda fotot jag funnit av Gärda.


Gärda Elvira Eriksson Foto: Carl Billberg (1848 – 1928)