Gustaf Åhman Kolbäck


Fyra fotografer, från vänster: Knut Sigfrid Brydolf (1867 – 1944) Eskilstuna,
Oscar J-son Eilert (1895 – 1979) Strömsholm,
Gustaf Åhman (1885 – 1969) Kolbäck
Ernst Blom (1877 – 1954) Västerås.

När man för hundra år sedan ville ta en selfish eller bild på annat objekt gick man till någon av fotograferna på bilden ovan. Deras fotografier på glasplåtar är idag en kulturskatt. Här en kort berättelse om Gustaf Åhman.


Gustaf Åhman

Gustaf Åhman föddes den 24 maj 1885 i Kolbäck. Hans far var folkskollärare Ernst Gustaf Åhman. Familjen bodde i gamla kyrkskolan. Efter folkskolan gick Gustaf på en teknisk skola i Eskilstuna och började sedan som kontorselev på Kolbäcks station.

Under skoltiden i Eskilstuna kom Gustaf i kontakt med en ny teknisk landvinning, fototekniken. Han byggde en kamera och tog sina första bilder i slutet på 1890-talet och blev elev hos fotograf Wahlfrid Westman i Köping. Wahlfrid var född i Kolbäck.

År 1917 öppnade Åhman egen ateljé i Kolbäck. Han gifte sig 1921 med Karin Gustafsson från Kopparberg. Hon blev barnmorska i Kolbäck. Den 6 juni 1924 brann hans lokal ner och alla foton förstördes.


Atején från 1917 vid platsen där Myran idag är belägen.

Redan samma år började Gustaf Åhman bygga en ny och mera ändamålsenlig ateljé med en stor glasvägg mot öster. Här fotograferade han både vuxna och barn. Han cyklade också ofta ut på uppdrag som födelsedagsfirande, trafikolyckor, skolklasser, företagsfoton och begravningar. Det blev en fotosamling på dryga 17 000 plåtar under hans tid som fotograf efter branden.


Ebba Wige

1925 anställdes Ebba Wige som biträde. Hon arbetade kvar under alla år fram till Gustaf Åhmans död, den 7 april 1969. Han var då 84 år gammal. Fru Karin Åhman avled redan 1948.

En kulturskatt räddas till eftervärlden.

Så här berättar Mats Källstig, en av Bildgruppen Prismas grundare, hur det gick till.

Ebba Wige som via testamente hade ärvt Åhmans fotoplåtar såg emellertid ett bekymmer i att äga dessa, folk kom och ville ha kopior av fotona. Hon beslöt därför att låta åkare Allan Lindgren forsla allt till Oxelby soptipp.

Turligt nog kom jag en dag i maj 1969 förbi Åhmans och fick höra om beslutet. Jag fick stopp på arbetet och ilade till kommunalkontoret för att med deras hjälp rädda hans livsverk till eftervärlden. Kolbäck var vid den tiden egen kommun så kommunikationen var enkel.

Jag kallade samman några av Bildgruppen Prismas medlemmar och en lördag körde vi allt till en källarlokal på Kapellgatan där biblioteket var beläget på den tiden. Prisma blev ansvarig för materialet och kommunen stod som ägare.

Ett avtal upprättades 1970-02-02 mellan Kolbäcks kommun signerat av Åke Karlsson och Karl Arne Ragnar och Ebba Wige som innebar överlåtelse av utrustning och upphovsrätten till fotoplåtarna, cirka 18 000, för en summa av 1 000 kronor. Hon var pensionär så pengarna betydde säkert en del för henne.

Allt flyttades senare till WestmannaArvet där plåtarna skall skannas och publiceras tillsammans med fotoutrustningen.

Vi har i Kolbäcks hembygdsförening fått tillgång till några av glasplåtarna, skannat ett urval och lagt upp bilderna på vår hemsida.

Kolbäck i maj 2023
Kurt Latsson


Mats Källstig med Gustaf Åhmans fältkamera


1928 Dressin vid Järnvägscykelverkstaden


1932 Vägkorsningen vid Nybro mot Sörstafors


Olycka vid Fridnäs


1946 Skomakare C.V.Pettersson


1938 Ulla Axelsson


1929 Greta Helenius


1950 Familjen Anders Erik Andersson (Storanders)

Fler bilder på hembygdsföreningens hemsida